
- Gratis REGISTREREN
- Login op je account
- Kies je Creditpakket
- Start uw chat of belconsult
- Koop eerst credits en bel de credit lijn 0970 1020 4325
Volgens de I Ching
Inleiding
Volgens de I Ching is niets in het leven onbeweeglijk; alles in het universum is voortdurend in beweging en onderhevig aan de wetten van verandering.
Als er een einde komt aan de dans van yin en yang, komt er een einde aan verandering en stilstand betekent dood.
Vierenzestig hexagrammen van de I Ching geven een beeld van alle relaties waarin yin en yang in het leven kunnen voorkomen. Ze geven niet enkel een beeld van onze psychische en fysieke gesteldheid, maar laten ook zien wat voor perspectieven de yin/yang balans op psychologisch en maatschappelijk gebied opent. Dit komt in een hexagram tot uitdrukking.
Niets in het leven blijft hetzelfde. Het laat ons zien dat de mogelijkheden om in het leven te veranderen, te leren en te ervaren, onuitputtelijk zijn.
De I Ching is vrij van moralisme; niets is goed noch slecht. Alles wat we ervaren of wat we op onze levensweg krijgen, is een les en komt altijd op het juiste moment of valt op de juiste plaats.
Elke situatie, hoe uitzichtloos ook, opent een deur naar zelfkennis door verandering.
Gaan we hier star, onbuigzaam mee om, dan is er stagnatie en stilstand.
Hoe werkt een I Ching orakel?
Het stellen van de juiste vragen is vaak veel moeilijker dan gedacht. Een bekrompen vraag levert een oppervlakkig antwoord op.
Als je een consult verkiest door middel van de I Ching is het belangrijk om tot de kern van een situatie door te dringen en hierop je vraag te baseren. Persoonlijk vind ik dit voor elke vorm van raadpleging belangrijk.
Je kan bijvoorbeeld beter de vraag stellen wat je kan doen of beter achterwege laat om de relatie te verbeteren dan eenvoudigweg te vragen of het goed komt of niet. Een eenvoudig simpel antwoord als ja/nee ervaar ik zelf als te kortzichtig, omdat het juist over de dynamiek in een situatie gaat die om verheldering vraagt, om inzichten zodat diegene die de vraag stelt, tot inzicht komt, naar binnen gaat en patronen onderzoekt.
Het simpel antwoord ja/nee brengt je niets verder en draagt niet bij tot het duurzaam verbeteren van bijvoorbeeld een relatie.
Zinvolle vragen
1. Vragen die met een ja/nee beantwoord kunnen worden waarbij 1 kaart wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: is het verstandig om op die vacature in te gaan?
2. Vragen waarbij je een situatie van twee kanten wilt bekijken. Hierbij worden twee kaarten gebruikt. Deze methode wordt gebruikt als je niet precies weet, wat er met betrekking tot jouw vraag/probleem voor ‘ja‘ of voor ‘nee‘ pleit.
3. Open vragen: je weet niet precies in welke richting je je antwoord moet zoeken. De oorzaak ligt meestal in het verleden. Bijvoorbeeld: hoe komt het dat ik vaak met anderen overhoop ligt? Waarom is deze onderneming, die relatie mislukt?
De eerste kaart geeft een beeld van het probleem op dit moment. De volgende kaart geeft de informatie over de oorzaak van het probleem, de wortels, het verleden, en de bron van het probleem. De derde kaart staat voor een oplossing. Bijvoorbeeld: wat zijn je aandachts- en werkpunten? Wat kan je doen om de situatie om te buigen? De open vragen leiden tot een dieper inzicht en laten patronen zien die veranderd kunnen worden. Dit ligt uiteraard in de handen van iemand die een consult vraagt.
4. Geen vragen. Hierbij wordt opnieuw 1 kaart gebruikt. Indien er geen vragen zijn in het moment dat de I Ching wordt geraadpleegd, staat de vrager open om een boodschap van de dag te ontvangen, zonder sturing, zonder meer. Je kan jezelf de vraag stellen wat voor zin het dan heeft de I Ching te raadplegen. Het kan zeker wel op die manier. Het kan een richtlijn includeren, stof tot nadenken geven, als uitgangspunt bij iets wat je bezighoudt.
De I Ching begrijpen en toepassen vraagt heel wat oefening, het is niet gemakkelijk om zomaar een reading te doen, zonder voldoende kennis.
Het doorzien van patronen in een reading, de rode draad zien, het hoofdthema, de sfeer, de kleur en dan de afzonderlijke betekenissen van de kaart tot één verhaal smeden is de essentie van de I Ching.
Wat is de kracht van de I Ching?
We mogen ervan uitgaan dat degene voor wie een reading wordt gedaan, onbewust meer over zichzelf weet dan alle I Ching kaarten hem kunnen vertellen. En daarin schuilt de kracht. Ze geven je geen boodschappen van hogere orde, maar zijn slechts een spiegel van hetgeen in jezelf leeft. Ze geven het nog ongevormde vorm en datgene wat stilletjes fluisterde een duidelijke stem.
Ik heb hierbij voor mezelf een dagkaart getrokken.
44 KOU betekent voortplanten
Hou, een prins die zich naar zijn onderdanen buigt en zijn bevelen uitspreekt.
Nü, een meisje (rituele lichaamshouding van de Chinese vrouw).
Kou, paren, copuleren, voortplanten.
Wat dit concreet betekent?
‘Probeer je innerlijke en uiterlijke rijkdom met anderen te delen, want alleen zo kan je aan de versterking en verspreiding ervan werken. Je kennis en de schatten van je hart hebben een vruchtbare voedingsbodem nodig om tot vermenigvuldiging te komen. Wat niet met anderen gedeeld wordt, verliest zijn waarde en zal op den duur verschrompelen en uitdrogen. Hoe meer je daarentegen geeft, hoe meer je terugkrijgt.‘
Mijn leven is een aaneenschakeling van delen, sharen, omdat dit het enige is waarin ik geloof. We moeten niets voor onszelf houden, uit angst iets te verliezen, we hebben niets te verliezen want niets behoort ons toe.
Mieke
www.miekecoigne.com

























































