De Hogepriesteres in de Tarot

De Hogepriesteres in de TarotDe Hogepriesteres in de Tarot. Heersende planeet is Maan.
Een mysterieuze, nadenkende godin zit tussen twee zuilen, met daarachter een welige tuin gevuld met granaatappels.
De Hogepriesteres draagt een zilverwit onderkleed en op haar hoofdtooi prijkt de volle maan, die samen met de maansikkel aan haar voeten herinnert aan haar band met de macht van de veranderende maan.
De naar binnen gekeerde, serene Hogepriesteres, geeft niet al haar geheimen prijs, zoals het boek van kennis en wijsheid op haar schoot en de gedeeltelijk getoonde wereld voorbij de zuilen aangeven.
Ze stelt de mysterieuze godin voor, de Goddelijke Moeder, het eeuwige vrouwelijke, en ze bewaakt de poort naar het onbekende.
Het onbekende is de verblijfplaats van de Goddelijke Geest, de Universele Geest, de grote zee van het zijn waar we allen uit voortkomen en waarnaar we allen zullen terugkeren.
Als je de Hogepriesteres als dagkaart trekt betekent dit dat je aansluiting moet vinden op je innerlijke weten en je intuïtie.
Iets is nog niet helemaal duidelijk en je krijgt alleen inzicht in je keuzes door te streven naar wijsheid die je kracht en hoop geeft. Je voelt je misschien zo veranderlijk als de maan, met gevoelens die heen en weer schieten van heet naar koud.
Toch zit in dit gevoel van onzekerheid een kern van ervaring die je helpt de volgende fase in te gaan.
Stel jezelf de vraag: ”Wat weet ik nu echt van deze persoon of die situatie?”
Terwijl je afwacht wat er in je onderbewuste opkomt en dat antwoord overweegt, ben je als de Hogepriesteres die zit en wacht, voordat zij jou toegang geeft tot de kennis die je zoekt.
De Hogepriesteres geeft jou als wachter van de poort de kans om je te verbinden met de Goddelijke Geest.
Anderen kunnen je koel of gesloten vinden terwijl je nadenkt voordat je iets doet.
Je bent bedachtzaam als je de tempel van de Hogepriesteres nadert en je hebt de behoefte aan stilte en rust om je gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten.
De antwoorden die je zoekt, komen van binnenuit.
Houd het hoofd koel en laat niet het achterste van je tong zien. Je weet dat je bepaalde personen of situaties nog altijd een warm hart toedraagt, maar het is wijs om even terughoudend te zijn.
De cyclus van de maan duurt een maand en het kan zijn dat een situatie pas na die tijd helder wordt.
Je staat in het voorportaal van de wijsheid.
Ligt de kaart omgekeerd dan heb je te maken hebben met een periode waarin het belangrijk is kalm te blijven. Je hebt misschien het idee dat mensen je niet begrijpen of dat je jezelf niet begrijpt. De verleiding is groot om overhaast te handelen, waar je later spijt van krijgt.
De Hogepriesteres vraagt je met beide benen op de grond te blijven staan en gehoor te geven je innerlijke weten.
Als je je Ware Ik voor ogen houdt, kun je nog steeds je innerlijke vrede vinden. Als je die vergeet en je laat meeslepen, ervaar je alleen maar strijd en onvrede.

Warme groet
Mieke