Goed en fout?

goed en foutGoed en fout? Kijk eens in de natuur: woorden als goed en fout bestaan niet.
Het is niet goed van een vos om zijn jongen te voeren met een kuikentje. Het is niet fout van de vos dat deze een kuikentje dode om zijn jongen te voeren. Goed en fout zijn termen van het ego waarmee het zichzelf kan definiëren ten opzichte van anderen.
Om die reden willen mensen heel graag gelijk krijgen. Ze hebben het goede antwoord en de ander is fout.
Binnen de wetenschap bestaan de termen goed en fout daarentegen wel hoewel er heel veel aan verandering onderhevig is.( Op de vraag of de aarde rond de zon draait kan je immers een goed en een fout antwoord geven.
Daar is niets mis mee zolang je het niet persoonlijk maakt. Als je bijvoorbeeld jezelf hoort zeggen ’geloof me nou maar want ik weet echt wel waar jij het over hebt’, dan weet je dat het je ego is dat spreekt.
Het ego maakt alles persoonlijk. Iemand die het niet met je eens is, lijkt je persoonlijk aan te vallen. Je voelt de behoefte om te reageren en als iemand kritiek op je heeft op wat je doet, voel je de behoefte om te reageren nog veel sterker.
Wat is de beste houding. Niet reageren. Of tenminste niet in een woordenstrijd meegaan.
Het is gewoon een ander soort verhaal en jij hebt de keuze om het al dan niet persoonlijk te maken. Wanneer je niet reageert, merk je dat het verhaal voorbij gaat.
De ander mag een andere visie of mening hebben, maar jij ook.
Uiteindelijk maakt je niet de keuze of je gelijk of ongelijk hebt, maar of je vrede of drama wilt.
Je kan je verbinden met het drama en een dramatische reactie ontketenen, of je het verhaal aan je voorbij laat gaan zonder dat je ego het naar zich toetrekt en persoonlijk maakt.
Het ego is in dit opzicht een ongezonde pathologische kracht die onze gedachten, emoties en gevoelens beïnvloedt.
Als je gelooft in de verhalen van het ego dan is lijden de enige reactie op de situatie. Het ego is zo gericht op zichzelf versterken dat het niet ziet hoe het je schade toebrengt.
Het ego redeneert niet op een logische manier. Belangrijk is bewust aandacht te geven aan de geldigheid van de gedachten.
Enkele voorbeelden van reacties zijn: ‘er moet dringend iets gebeuren in mijn leven voordat ik gelukkig kan zijn. Ik heb er de pest in dat er niets gebeurt.’ Of: ‘je zou dit of dat moeten doen of laten zodat ik me gelukkig kan voelen en ik baal ervan dat je dit nog niet hebt gedaan of dat je dit wel hebt gedaan.’
Het ego zet heel snel een verhaal in elkaar over hoe hij/zij zichzelf goed vindt en de ander fout.
Een herkenbare reactie zijn wellicht de volgende uitspraken: ‘Het is toch ongelooflijk hoe hij/zij zich gedraagt? Dat moet ik echt niet accepteren. Op zo’n iemand kan ik niet vertrouwen. Hij/zij weet alvast weer iets te bedenken, maar ik laat me niet meer voor het karretje spannen. De volgende keer krijgt hij/zij van hetzelfde laken een pak. Even denken. Hoe kan ik iets al dan niet doen dat nog veel vervelender is? Dan zal hij/zij wel snappen wat hij/zij me aangedaan heeft.’
Mensen creëren helaas vaak verhalen over hoe goed zijzelf zijn en hoe slecht of fout de ander is. Het ego zit vol met verhalen om eigen gelijk kracht bij te zetten. Maar of dat ten goede komt van het contact of een relatie, is nog maar zozeer de vraag.
Ik eindig dit blog met een heel zinvolle uitspraak van Rumi: ‘Voorbij het oordeel van goed en fout ligt een open veld. Ik ontmoet je daar.’
Warme groet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com