Houd je van jezelf houd je echt van anderen

Houd je van jezelf houd je echt van anderenHoud je van jezelf, houd je automatisch van anderen. Haat je jezelf, haat je anderen ook. Gun je jezelf niet alles, gun je het anderen ook niet. Alles wat je aan jezelf geeft, geef je schijnbaar ook aan anderen.

De waarde die een mens aan zichzelf geeft, bepaalt de waarde die hij van anderen en van het leven voor terugkrijgt. Als je je zelf niet zoveel waard vindt, dan straal je dat uit en daar anticiperen anderen op. Zo werkt het dus. Des te slimmer om zo snel mogelijk, jezelf in alles te gaan accepteren, te gunnen, te geven, en jezelf heel veel waard te vinden, dan gaan anderen dat ook automatisch zien.

Vreemd eigenlijk, want stel je voor dat je een enorme gever bent, dan zou je toch zeggen, die persoon die verdient een lintje, die heeft alles voor een ander over. Als deze enorme gever ook om zichzelf geeft, is het geven het juiste gebaar.

Als deze enorme gever het geven doet, omdat die graag gezien en gehoord wil worden, dan is het geven niet met de juiste instelling. Dat zit er onder het geven een negatieve lading. Die lading kan twee kanten opgaan. Ik geef, omdat ik hoop dat iemand mij dan lief en aardig vindt. Of, ik geef, want dan zien mensen hoe goed of ik ben. Beide manieren van geven, worden door de mensheid niet getolereerd.

Iets in ons wijst het af. We ruiken, hebben het door dat de gever er een bepaald onderliggend motief bij heeft en we “straffen” dit af, dat kan ook onbewust zijn. Beide manieren zullen geen waardering krijgen.

Van jezelf houden, jezelf alles gunnen, waarom is dat zo belangrijk? Dan is alles wat je doet oprecht gemeend, er zit geen andere lading onder. Zo zien we dat mensen onbewust heel goed weten wie echt is en wie niet. Diegenen die geven omdat ze hopen dat anderen hun zien staan, worden nog steeds niet gezien. Diegenen die geven om zichzelf op de borst te kunnen slaan, worden wel gezien, maar krijgen ook de kous op de kop.

Houden van, jezelf waarderen, de energie die je dan uitstraalt is oprecht en die energie ervaren anderen, als fijn, prettig, plezierig. We kunnen er iets mee, het is gemeend.

Dan werkt het dus inderdaad zo dat pas als je oprecht van je zelf houdt, anderen de oprechtheid van je zien en voelen. Al zeg je tegen een ander, oh wat heerlijk, ik gun het je zo en diep van binnen zit een gevoel van jaloezie, wordt dat onderliggende gevoel opgepakt.

Om die reden, gun jezelf echt alles, dan kun je oprecht blij zijn voor een ander, die krijgt wellicht het eerder dan jij, maar dat maakt je dan niet uit. Je gunt het de ander met heel je hart. Begrijp je nu ook, dat als je jezelf haat, jezelf niet mooi vindt en dolgraag iets aan jezelf zou willen veranderen, anderen dat automatisch bij je voelen en je gaan afwijzen. Wat bij jou nog meer een gevoel oproept dat je jezelf gaat haten voor wie je bent.

In relaties wordt er ook vaak met een dubbele moraal gewerkt. De ander met liefkozende woorden benaderen en daar niet ontvankelijk voor is. Die heeft door dat het niet oprecht en gemeend is. Dan kun je maar beter eerlijk zijn, oprecht en zuiver. Daar kan een ander misschien niet altijd blij mee zijn. Jij laat zien wat voor jezelf belangrijk is en daar zou elk mens voor moeten gaan.