Ik bedoel het echt niet zo

medium en mediumchatIk bedoel het echt niet zo. Zo vaak zeggen we dingen die we niet zo bedoelen maar die er heel erg verkeerd uitkomen.
Zelfs als je rustig bent, en je legt geen emotie op je woorden, dan kan er ongewild toch iets uit komen wat je echt niet zo bedoeld hebt.
Meestal kun je daar de ander dus ook ongewild pijn mee doen.
Oefening baart kunst dat zeker.
Maar wat is het lastig om de juiste woorden te vinden in een gesprek of zelfs maar in een enkele zin die je tegen elkaar uitspreekt.
Een vergissing is snel gemaakt.
Verkeerde intonatie bv omdat je moe bent kan al voor problemen zorgen.
Veel mensen hebben een gesloten hartchakra waardoor men al gauw irritatie heeft van de partner in plaats vanuit het hart te luisteren.
Problemen en issues vanuit het verleden kunnen ook een rol spelen en eigenlijk een open gesprek in de weg staan.

Hoe doorbreek je al deze issues nu?
Eerst is het van belang om bij je partner een ingang te vinden om een gesprek te kunnen beginnen, en ook is het belangrijk om de juiste woorden te kiezen.
Want één verkeerd woord kan al meteen weer kolen op het vuur gooien.
Meestal is het zo dat onverwerkte dingen vanuit het verleden nog een grote rol spelen en dat de trigger de emoties weer flink kan laten oplaaien.
Wat het meest lastige is als je zelf vol zit met gevoelens die je niet kan verwoorden, is luisteren.
Daarvoor is het van belang om eerst zelf in de rust te zijn. Hoewel het heel goed is om je gevoelens te uiten ‘’ook al kan dit soms gepaard gaan met flink veel verbaal geweld’’ is het toch het beste om eerst even afstand te nemen en je hoofd tot rust te brengen.

Als je in een verhit (gesprek) bent geweest met je partner is het beter om eerst even af te koelen, omdat het meestal is uitgedraaid op een flinke discussie waarin je het beide toch niet met elkaar eens bent.
Onbegrip voor elkaar en de eigen pijnstukken staan dan meestal in de weg.
Ook kan het zijn dat de ene partner nog muurvast zit in de stukken vanuit het verleden, en dan is het ook heel lastig om tot de partner door te dringen.
Wees nooit elkaars therapeut. Ten eerste kun je dat niet zonder je eigen emoties erin te brengen ‘’daarvoor sta je ook te dicht bij elkaar’’ en het kan de relatie schaden omdat de een zich dan boven de ander kan voelen staan, en dat kan de partner in verlegenheid brengen.

Haal ook nooit mensen uit het verleden erbij in een gesprek, want daardoor kan er ongewild pijn worden veroorzaakt bij elkaar.
Ieder mens heeft zijn eigen belevingswereld en je kan echt niet voor de ander spreken dat is onmogelijk.
Je kan echt niet weten hoe iemand zich van binnen voelt een mens heeft immers zoveel lagen waar hij/zij zelf soms niet bij kan dat het soms wel eens niet het juiste moment is om door te gaan met vragen stellen bv omdat jij voelt dat er wel iets zit.
Neem niet zomaar aan dat de ander dan dingen verzwijgt, want het is vaak nog niet zichtbaar voor de ander en dat geeft ook onnodige strijd.
Laat het er allemaal zijn dan kan het op het juiste moment zich openbaren zonder dat er veel druk op wordt gezet.

Relativeer zo veel mogelijk en ook is het goed om er een beetje humor in te brengen.
Want zoals ik het al eerder heb aangegeven in een ander blog, ‘’mensen wat nemen we onszelf toch serieus’’.
We hebben het zo druk met elkaar en onszelf dat veel tijd verloren gaat aan eindeloze discussies.
Het enige wat je daarmee bereikt is dat er een afstand gaat ontstaan uit machteloosheid, en dat je elkaar nodeloos verdriet doet.
Laat het dan maar beter even rusten en neem een time-out .

Mocht je er zelf niet uitkomen met elkaar, dan is het handig om een relatietherapeut in te schakelen, of soms is het ook handig om een goede vriend te raadplegen. Of nog beter als je er niet uitkomt, bel een van de consulenten van Eddie.
Er zijn vele consulenten ook werkzaam als therapeut of counselor, dus dan krijg je ook nog advies op maat.

Dit blog wil ik eindigen met de wijze woorden van Einstein:
‘’Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze waarmee je het hebt veroorzaakt’’

Hartegroet,
Lis