Je hebt altijd een keuze

Je hebt altijd een keuzeJe leven leven, of beleven, daar zit een heel groot verschil in. Als je je leven leeft, dan is alles zoals het is en accepteer je dat het is zoals het is, ook al is niet alles even fijn.

Als je het leven wilt beleven, dan kijk je anders, dan sta je bewuster in het leven en accepteer je niet alles wat er is. Door bewuster te leven, durf je keuzes te maken, durf je veranderingen aan te brengen. Durf je dingen los te laten, achter je te laten, afscheid van te nemen. Als je dat zelf niet doet, worden keuzes voor je gemaakt. Vaak zijn dat keuzes die jij nou net niet wilt, maar je wordt gedwongen het te accepteren.

Je wordt gedwongen alleen verder te gaan, als je partner je vaarwel zegt. Je wordt gedwongen op zoek te gaan naar een andere baan, als je baas je ontslaat. En je accepteert het, ook al wil je het zelf niet. Je leven hangt af van anderen. Je leven is je leven en het komt niet bij je op dat ook jijzelf zeggenschap hebt over je leven en keuzes kunt maken.

Dan komt er als vanzelf een moment dat je het allemaal niet meer pikt, zoals je leven er uit ziet. Dan zie je nog steeds niet dat je zelf keuzes hebt. Je slaat om je heen, je maakt ruzie, je bent boos op alles en iedereen. Er wordt zoveel van je verwacht, je kunt er niet meer aan voldoen, je bent klaar met alles, je wilt het anders, maar ik heb toch geen keuze!

Met handen en voeten gebonden ben je, afhankelijk van je partner en elke dag hebben jullie ruzie, want hij drinkt. Je wilt dat hij daarmee stopt, maar hij luistert niet. Maar je kunt geen kant op, je bent van hem financieel afhankelijk en jullie wonen samen, je kunt niet weg. Dit is wat het is. En je laat alles toe, tegelijkertijd diep ongelukkig te zijn, je onmachtig te voelen, je vrijheid inleverend.

Je zoekt hulp en komt in contact met een medium en je wilt weten hoe de rest van het jaar voor jou zal verlopen. Blijft het zoals het is, al die onzekerheden of komt er een keer eindelijk eens een verandering. Het medium geeft aan dat jij de verandering bent, maar dat vind jij helemaal niet en je vertelt in welke situatie je zit.

Een situatie waarvan jij zelf vindt en denkt van, dat dit het is en je niet bij machte bent zelf iets te doen of laat staan te kunnen veranderen. Dat kun je wel, zegt het medium. Hoe dan? Ik heb toch geen huis, geen geld. Dat heb je nu niet, dat klopt en kun je nu al je aandacht geven aan het leven wat je nu leidt en je jezelf niet gelukkig bij voelen.

Je kunt ook je focus gaan leggen om niet meer afhankelijk te zijn van diegene met wie je nu een relatie hebt en aan de slag gaan met zoeken van woonruimte, dan heb je ook recht op een uitkering. Zo had ze er nog niet naar gekeken, ze was te ver verwijderd geraakt van zichzelf. Ze zag de oplossingen niet meer en had geen idee dat een mens altijd een keuze heeft, hoe hopeloos een situatie ook is.

Als het medium vraagt, wat wil jij het liefste? Dan wil ik weg uit deze situatie, dan wil ik rust en niet meer een leven waarin ik samen ben met iemand die er niet voor mij is. Dan heb je nu het antwoord. Zie je dat je altijd een keuze hebt. Dat het de vraag is, wanneer kies je voor jezelf?

Ze zag het in en was dolblij, ze voelde haar eigen energie weer stromen, en dat kwam omdat ze nu inzag dat ze altijd een keuze heeft. Dat hoe uitzichtloos een situatie ook is, je er altijd uit kunt stappen en je nooit jezelf klem moet laten zetten door anderen. Je hebt altijd een keuze.