Kijk eens anders wie weet ligt daar de oplossing

Accepteren, een bijna magisch woord, dat je overal voor kunt gebruiken en op toe kunt passen. Maar wat als je iets niet kunt accepteren en daardoor met jezelf in een gevecht terecht komt. Dat je het niet kunt verkroppen dat je collega wel promotie heeft gemaakt en jij niet en dat je van mening bent dat jullie er allebei recht op hebben. Dat je partner aangeeft de relatie te willen verbreken, omdat hij niet meer van je houdt en jij dat niet kunt accepteren.

Dit zijn overduidelijke situaties, maar er zijn er ook die minder zichtbaar zijn maar er wel zijn. Je zit in een relatie, al langere tijd en je partner heb je al heel vaak gevraagd hoe of het toch met de financiën zit en hij laat zich er niet over uit. Hij deelt niets met je er over, maar ondertussen heb je inmiddels al wel een paar deurwaarders aan de deur gehad en je krijgt het er Spaans benauwd van, wat heel logisch is.

Je zoekt dan hulp bij en medium of paragnost, want zelf weet je niet meer wat je nog moet doen. Je geeft aan dat je met een groot dilemma zit en je hoopt dat je partner eindelijk eens gaat praten. Als medium zie je dat dat niet gaat gebeuren en als je dat aangeeft, dan weet deze vrouw het helemaal niet meer. Maar het is wel de waarheid. Wat dan, dit kun je niet accepteren, dit kun je zelf niet veranderen. Of wel!

Ja, heel rigoureus, de stekker uit de relatie halen, en eigenlijk zou deze vrouw dat moeten doen. Maar ze zit met een kleintje, geen werk, met handen en voeten gebonden en geen idee wat ze moet doen. Ze staat ook niet in een stand dat te willen gaan doen, maar accepteren van wat er is en hoe of het nu gaat, is er ook niet. Kun je het veranderen, vraagt het medium aan haar? Nee, eigenlijk niet. Wil je de relatie beëindigen? Nee, ook niet. Dan heb je het antwoord waar je naar zoekt. Ze raakt even van slag, ze heeft zelf nog geen idee wat het antwoord is.

Kijk, zegt het medium, als je niet blij bent met een situatie en je wilt dat het anders is en daar heb je iemand anders voor nodig, die niet wilt meewerken, kun je twee dingen doen. Of de relatie beëindigen, of de situatie gaan accepteren zoals die is. Bij jezelf denken, ik heb een dak boven mijn hoofd, ik kan de kleine eten en drinken geven en zolang dat er is, ga ik mij geen zorgen maken. Ze ervoer een soort van opluchting, er kwam een lach van de andere kant.

Ja, zo heb ik er zelf nog niet naar gekeken. Op zich is dit wel zo heel rustgevend. Dan accepteer ik het zoals het is, dan hoef ik er niet meer aan te denken en maak ik mij geen zorgen meer. Dat klopt en dat wil niet zeggen dat je je er bij neerlegt, je legt je er op een manier bij neer, dat je van zijn problemen, jouw problemen niet meer maakt.

En dan ga je zelf je beter voelen, je krijgt zo weer meer zelfvertrouwen, de sfeer wordt er beter van en dan zou ik wat vrouwelijke charme in de strijd gaan gooien. Ze moet lachen, wat bedoel je daarmee. Je hebt zoveel in je mars, lukt het niet linksom, dan lukt het misschien wel rechtsom. Nu de beladenheid er af is, kun je op een andere manier naar je partner kijken en stroomt de energie weer tussen jullie. Je boosheid verdwijnt en geeft ruimte voor de liefde. Verras hem dan eens, maak het weer eens spannend voor jullie samen. En dan stel je je brandende vraag langs neus en lippen weg, daar zijn we ontvankelijk voor en bereik je met humor en plezier veel meer.

Ze begreep de boodschap, was helemaal opgelucht, de zorgen uit haar hoofd verdwenen, ze wist nu de aanpak. Door er anders naar te gaan kijken en in te gaan staan, is er ineens wel een oplossing, terwijl er eigenlijk aan de hele situatie niet zoveel verandert. Dat is het effect van anders kijken en hoe mooi is dat!