Qmediums ®

LIEFDE ‘Ware liefde

liefde‘Ware liefde staat niet bekend om wat het vraagt, maar om wat het geeft’
Er zijn verschillende vormen van liefde te onderscheiden. Maar wanneer wij het in onze Westerse maatschappij over liefde hebben, wordt meestal gedoeld op de romantische liefde.

Op zoek naar perfectie

Wat we zoeken is de perfectie in liefde die we voorgeschoteld krijgen via films, tv etc en zijn teleurgesteld als het dan anders loopt dan je hebt gezien. Een romantische, monogame relatie tussen twee partners wordt nog steeds als een ideaal gezien. Iets om ten allen tijde naar te streven. En dus besteden we een groot deel van onze tijd aan het zoeken naar zo’n soulmate.
Als we onze levenspartner dan eindelijk gevonden hebben, zijn we nog niet klaar. Onze relatie moet namelijk wel voldoen aan een ellenlange eisenlijst. Want hoe vrij we ook denken en hoe realistisch we ook zijn, we hebben allemaal een idee over hoe de romantische liefde eruit hoort te zien: perfect.

Sprookjeswereld

We hebben een beeld gevormd hoe de liefde in een relatie eruit moet zien, een sprookjesidee waar maar zelden aan voldaan kan worden, omdat we vergeten mee te nemen in dat beeld dat de buitenwereld ook steeds meedraait en invloed heeft op hoe we ons voelen.
Het is in de liefde niet alleen maar rozengeur en maneschijn, dat zou ook niet goed zijn want dan zouden we inslapen. Het zijn de lessen die je van elkaar mag leren die de liefde zo bijzonder maken.

Onzelfzuchtige liefde

Misschien zou het helpen als er in onze samenleving meer aandacht zou zijn voor die andere vorm van liefde: de pure, onzelfzuchtige liefde. Die vorm van liefde heeft geen hoger doel dan zichzelf.
De romantische liefde wordt beïnvloedt door ons eigen ego en de verwachtingen en verlangens die we op onze partner projecteren. Maar pure liefde is ongecompliceerd. Er wordt geen tegenprestatie verlangd en er hoeft niet aan bepaalde voorwaarden te worden voldaan.
Houden van kent geen restricties, houden van is een gevoel en gevoel is een staat van ZIJN.
In een relatie waar onvoorwaardelijke liefde is geven partners elkaar de ruimte om zichzelf te zijn en te ontwikkelen op zijn/haar eigen tempo, ze zullen zeker een aanvulling op elkaar zijn.

Altijd en overal

Waarom praten we zo vaak alleen over romantische liefde, terwijl die pure liefde uiteindelijk veel mooier is om naar te streven. Het is niet alleen de liefde die een moeder voor haar kind voelt. Maar ook de liefde die je voor een huisdier kunt voelen. Of het gevoel dat je overvalt als je bovenop een bergtop staat en de machtige natuur zich voor je uitstrekt. Het is een vorm van liefde die je altijd en overal voor alles en iedereen kan voelen. Voor je vrienden, partner, en familie, maar ook voor dieren, kunstwerken, plekken en volslagen vreemden.
Het is een liefde die er gewoon is, zonder dat er iets speciaals voor hoeft te gebeuren en zonder dat-ie verdient moet worden. Voor beiden vormen van liefde is wat te zeggen, maar misschien is het goed als we af en toe wat minder hard zoeken naar die romantische liefde en wat meer oog hebben voor die pure liefde.

Onvoorwaardelijke liefde begint bij jezelf

Dit
Box 47