Onderdanigheid

OnderdanigheidOnderdanigheid roept dominantie op. Zoveel mensen, zoveel manieren van in het leven staan. En de gehele dag hebben we te maken met anderen. En die anderen laten bij ons een indruk achter. Samenwerkend, elke dag weer, met een collega die in jouw ogen dominant is, is voor jou niet te doen. Je maakt letterlijk overuren, elke dag weer. Samenzijn met een partner die jou graag wilt vertellen wat goed is voor jou, ervaart de ander dominant gedrag bij.

Bellen met een spirituele lijn voor antwoorden
Velen bellen naar de spirituele hulplijn, www.qmediums.nl de uitputting nabij, omdat ze te maken hebben met dominante mensen om zich heen en maar niet kunnen begrijpen dat een ander zo is. Ik wil weten of ik een nieuwe baan ga krijgen, luidt de vraag van de cliënt. Ik werk samen met iemand die zo overheersend is en heb alles al gedaan, het werkt niet en ik ga solliciteren. Voordat ik ga kijken en invoelen of er een nieuwe baan klaarligt voor deze cliënt, vraag ik de cliënt of het werk wat ze doet, haar wel bevalt. Want ik heb allang ingevoeld wat er speelt en de cliënt zal niet eerder een andere baan gaan krijgen, dan dat ze in de gaten heeft wat er van haar wordt verwacht. Namelijk op gaan komen voor zichzelf. Streven naar gelijkwaardigheid.

De aap komt uit de mouw
Vaak is het zo, dat de cliënt aangeeft helemaal niet weg te willen, omdat het werk heel erg naar de zin is. Het is een collega waar ze niet mee kan opschieten. Die is dominant. Dan krijgt het gesprek ineens een hele andere wending. De ander is in jouw ogen dominant en vertoont aan jou gedrag, zoals jij het zelf nooit zal laten zien. Dat klopt, geeft de cliënt aan. Maar ik zit thuis met een burn out, ik ben op, ik ben moe, ik wil nooit meer terug naar die werkplek. Weglopen voor de mooie les die voorgeschoteld wordt.

De oplossing is niet het antwoord
Ik schets het karakter van de cliënt. Wat ik zie als medium, is een persoon die goedaardig is, het beste met iedereen voor heeft, respectvol naar iedereen, blaast niet hoog van de toren. Loopt de benen uit je lijf om alles perfect te doen en op tijd af te hebben. Neemt altijd werk over van collega’s en draait wel eens meer uren dan nodig. Ja dat klopt, beaamt de cliënt. Er direct achteraan zeggend en daarom heb ik ook zo’n hekel aan die mensen die niets uitvoeren en wel een grote mond hebben en een ander vertellen als ze iets niet goed doen, maar zelf ook fouten maken.

Een hekel aan dominante mensen
Je vindt dat anderen dus niet goed bezig zijn? Je vindt de ander niet goed genoeg? Je vindt de ander de kantjes er van aflopen en waar je het meeste aan stoort, is dat de ander jou ook nog durft aan te spreken dat jij iets verkeerd doet? Inderdaad, zegt de cliënt. En daarom wil ik gaan solliciteren, ik kan hier echt niet meer tegen.

De rode draad ontdekken
Mag ik je iets vragen? De cliënt geeft aan dit goed te vinden. Heb je dit in meer situaties, dat mensen zo met je omgaan? Jazeker, mijn familie, daar praat ik al niet meer mee, die waren altijd maar bezig mij de les te lezen. En een partner, daar ben ik allang mee gestopt, want ik ben niet geschikt voor relaties. En zo vaak gekwetst, die pijn kan ik niet meer voelen. Ik hoef geen relatie meer. Als je nu eens een blik op je verleden werpt, zie je dan zelf de rode draad in je leven, vraag ik de cliënt.

Mijn leven is miserabel tot op heden
Ja, een miserabel leven, waarin ik mij altijd voor iedereen heb ingezet, ik gaf alles, kreeg er nooit iets voor terug en nu zit ik thuis. Ik ben 50 en moegestreden. Zou het niet zo kunnen zijn, geef ik de cliënt aan, dat jij jezelf te onderdanig hebt opgesteld en om die reden moegestreden bent en een hekel hebt aan mensen die jou domineren? En dat jij die dominantie hebt toegelaten, zonder dat je er erg in had? Het is stil aan de andere kant van de lijn op www.qmediums.nl. De cliënt is wakker geschud. We praten nog lang verder, waarin ik de cliënt inzichten en handvatten biedt om te werken aan haar eigen gedrag. Meer lef en durf te gaan krijgen en zo uit de burn out te gaan komen, te stoppen met de innerlijke strijd die haar moe heeft gemaakt en ze zich gelijkwaardig gaat opstellen, zodat er van dominantie geen sprake meer is.

Worstel jij hier ook mee? Bel mij gerust, Claris op www.qmediums.nl.