Spirituele uitdagingen

Spirituele uitdagingen  Spirituele groei kan best lastige uitdagingen met zich meebrengen. Anderzijds kunnen door die uitdagingen wijsheid en grote bewustzijn ontstaan, en angsten die je zolang in de greep hielden, achter je worden gelaten. Spirituele uitdagingen. Spirituele groei kan best lastige uitdagingen met zich meebrengen. Anderzijds kunnen door die uitdagingen wijsheid en grote bewustzijn ontstaan, en angsten die je zolang in de greep hielden, achter je worden gelaten. Hoe zou het voelen om je vrij te voelen van alles wat je belemmert verder te groeien, jezelf te zijn, een leven te leiden waarin je je volle zielspotentieel kan neerzetten en dat je dit op een gelijkwaardige manier kan delen met iemand of een groep mensen?

Dat die uitdagingen confronterend kunnen zijn is wat je kan verwachten. Een voorbeeld hierbij is dat je partner, familie, vrienden je zo manipuleren of chanteren om trouw te blijven aan de weg die paste bij hun weg. En dat dit heel ver gaan is ook een aardse realiteit. Je hebt het gevoel dat je omgeving je niet steunt in je groei en je losmakingsproces. Jij wil uitvliegen, je horizonten verruimen, nieuwe mensen komen op je pad, je kijk op de dingen verandert en dat dit aanvankelijk voor de omgeving tot crisissen kan leiden, heb ik al vaker gehoord van cliënten. En ook dat proces is me niet vreemd. Meestal gaan die uitdagingen over de jarenlange gekende weg loslaten, risico’s durven nemen, het onbekende te omarmen, het kan ook inhouden oude vriendschappen, relaties, werk, kinderen, familie los te laten.
Meestal komen die uitdagingen op het pad als iemand al even voelt dat zijn leven niet meer de vreugde en vervulling geeft. Het voelt alsof de levensbron, die altijd onuitputtelijk aanwezig is, leeg is. Je ziel geeft je al een tijdje signalen dat je werk je niet meer de innerlijke voldoening geeft of frisse nieuwe uitdagingen ook al heb je een gigantisch salaris, je vriendschappen verwateren omdat jij geen zin meer hebt een oppervlakkig leven te leiden. Weinigen in je omgeving snappen wat er met jou aan de hand is. De signalen komen in het begin als een heel ongemakkelijk en verwarrend gevoel naar binnengeslopen. Je doet zoals je is geleerd. Niet zeuren en doorgaan. Niet zo moeilijk doen.
En toch is er geen stoppen meer aan. Want die signalen worden steeds krachtiger en duidelijker. Er is al heel lang een proces aan het borrelen dat misschien weerspiegeld wordt in je uiterlijke levensomstandigheden die je uitdagen te groeien. Het kan zich als kans voordoen of op een crisis lijken, maar hoe het er ook uitziet. Je wordt geleid en begeleid risico’s te nemen die gevoelsmatig goed voor je voelen en vertrouwen te hebben.
Je wordt beschermd tegen valse beelden, onwaarheden die je van je ware zielspad zouden afleiden.
Je indrukken en innerlijke zetjes zijn afkomstig van je hogere zelf. Je wordt geholpen om je leven zich verder te laten ontvouwen. Dus ja, je zit op het goede spoor. Het maakt niet uit of je leven de ene dag de ene kant lijkt op te gaan en de andere dag compleet de tegenovergestelde richting.
Of vandaag ben je zeker hoe de zaken ervoor staan en de volgende ontdek je dat ze anders liggen?
Het leven hoeft niet altijd vast te staan of zelfs maar duidelijk te zijn om veilig voor je te zijn. Alles is goed.

Hartegroet
Mieke