Wat als ik?

Wat als ikWat als ik?. Wat als je lijdt aan het ‘als ik maar’ syndroom? Herken je jezelf hier ook in?
‘Als ik toen dat laatste glas niet had gedronken, zou het ongeluk niet zijn gebeurd.’ ‘Als ik maar die botte opmerking niet had gemaakt, dan zouden we nog wel vrienden zijn geweest.’
Hoeveel ontelbare scenario’s we dagelijks in ons hoofd afdraaien, waarbij we ons voorstellen hoe het zou zijn geweest als we maar anders hadden gereageerd, als we maar anders hadden gehandeld, als we maar… Herkenbaar?
Soms stellen we ons wel voor dat het nog veel erger had kunnen zijn dan in werkelijkheid het geval is.
Als er iets gebeurt, probeert ons linkerbrein een oorzaak te vinden. Als we eerder geneigd zijn negatief te denken, zijn we vatbaarder om redenen naar voor te brengen die ons niet tot eer strekken.
Een voorbeeld: je bent betrokken bij een ongeluk. Je kan wel snel beslissen of het al dan niet je schuld was. Tenminste in nuchtere omstandigheden.
Als je op een rationele manier informatie verwerkt, trek je de conclusie dat een aantal bepaalde situaties je schuld waren en dat je iets had kunnen doen om ze te voorkomen. Je rijdt te hard en rijdt een andere auto aan. Een positieve interne reactie is dan dat je beseft dat je iets verkeerd deed en nu de verantwoordelijkheid moet dragen. Je weet nu dat je voorzichtiger moet rijden. Een negatieve interne reactie is anders, namelijk je vindt dat je straf verdient, het was dom van je, als je maar niet zo snel had gereden. Er zijn uiteraard nog veel van soortgelijke scenario’s die je je maar kan bedenken.
Als je aan het ‘als ik maar’ syndroom lijdt, ben je ervan overtuigd dat je al die situaties had kunnen voorkomen, niet?
‘Als ik het maar anders had gedaan.’
In plaats van ‘als ik maar…’ te zeggen kan je beter eens heel diep ademhalen en dan zeggen: ’Alles wat gebeurt, wat op mijn pad komt, is een ervaring waar ik van leren kan.’
We gaan ons dan meer op de toekomst concentreren in plaats van op het verleden.
Als je een ‘als ik maar…’ type bent, kan je eens tegen jezelf zeggen: ‘Als ik maar’-mensen zijn vervelend. Ik ben niet vervelend. Ik leer van mijn fouten. Wat kan ik hiervan leren?’
En zie ook eens de humor ervan in. Wat in onze gedachten problemen en zware issues kunnen lijken, ziet er in het grotere geheel in de buitenwereld vaak helemaal anders uit.
We zijn vaak opgevoed in een beschuldigingscultuur, leren onszelf de schuld te geven als er iets misgaat. Het hoeft echt niet in werkelijkheid zo te zijn én toch gebeurt het. Mea culpa.
Mensen die zich herkennen in het ‘als ik maar…’ richten heel veel woede naar zichzelf toe en dit zet een negatieve spiraal van negatief denken in werking.
We doen iets verkeerd, we deden onszelf geen recht, dus concluderen we dat we incompetente en waardeloze mensen zijn.
Het kan ook helemaal anders. Leren van alle ervaringen.
Het gefixeerd blijven op het verleden, kan het denken in strijd met de feiten een ernstige vorm van zelfmishandeling en zelfdestructie zijn.
En dat is niet de bedoeling.
Laat je zorgen maar los en laat een gedicht uit de Edda je op andere gedachten brengen:
‘Een dwaas ligt ’s nachts wakker
En neemt de dingen in zijn gedachten door;
Als de dag aanbreekt is hij uitgeput,
En alles is hetzelfde als voorheen.’
Bron: Havamal, 23

Warme groet
Mieke
www.miekecoigne.com

Merel
000291
  
Welkom mooie ziel, help je graag bij al je levensvragen met mijn spirituele gaven. Helderziend-wetend en voelend. Leg als je wilt de Lenormandkaarten. Pendelen en kan je een toekomstprognose geven.

Ben Ben
000227
 
Liefdes en carriere coach inclusief tijdslijnen

Medium Arlette
000161
 
Spiritueel Coach, Heldervoelend, HSP Coach, met jarenlange ervaring. Door goed te luisteren, goed af te stemmen en in te voelen, geef ik je graag duidelijkheid en inzicht op al je levensvragen. 

Clarisa
000193
  
Ik zie wat jij niet kan zien en wat jij nodig hebt aan antwoorden, die je nu zoekt. Bel me en ik geef je de meest zuivere antwoorden. Toekomstgericht op elk gebied waar jij met jezelf mee in de knoei zit.

Lou
000247
  
Heb een spirituele gave en heb veel ervaring sinds mijn jeugd.

Ivon
000292
  
Spiritueel coach, gespecialiseerd in alle vragen over liefde en relaties, stress, kids. Persoonlijke groei - begeleiden bij transformatie. Bewustwording. Jou in je kracht zetten, terug naar je prachtige zelf. Leven vanuit je eigen bron.

Angelique
000303
  
Ben geboren medium-paragnost, helderziend ,weten , voelend.. contact met overledenen.. maar ook leg ik graag de kaarten voor u.

Cher
000286
  
Ervaren helderziende. Ik voel personen en situaties aan en ik kan zien wat iemand denkt en voelt. Ik leg daarnaast ook Lenormand kaarten.

Natasja
000251
 
coach, heldervoelend en helderwetend. tarot/orakelkaart legster en Pendelaar.

Jo An
000176
 
Sterk intuïtief empathisch aangelegd, heldervoelend, zien en horen. Zuiver en oprecht help ik met vragen over de liefde hier en nu!

Medium Angie
000178
 
Angie: Heldervoelend, wetend en ziend topmedium en kaartlegster. Specialisatie alle vragen over de liefde, tweelingzielen en hoe meer geld te creëren. Indien gewenst blokkade healing voor liefde en geld op afstand mogelijk.

Delayha Nyari
000581
  
Welkom lief en bijzonder mens, al enige jaren werkzaam als maatschappelijk en spiritueel coach. Ik help jou graag verder wanneer je tegen situaties aanloopt waardoor je het zelf even niet meer ziet. Wanneer je met mijn in gesprek zal zijn zul je rust ervaren en neem ik in alle liefde en rust tijd voor u.

Paragnost Marco
000199
 
Ik ben een helder wetend en voelend paragnost medium. Na een paar korte vragen krijg ik inzicht in je situatie.     

Christel
000150
  
Heldervoelend en helderziend medium en relatiecoach.                          Ik help jou met antwoorden en inzichten geven op je vragen, zodat je weer vol vertrouwen verder kunt! Relaties, liefde, persoonlijke ontwikkeling, werk ....    

Paragnost Lize
000190
 
Ik ben helderwetend, heldervoelend, helderhorend en helderruikend. Ik leg de tarot en kan een karakteranalyse geven dmv een fotoreading.

Paragnost Martie
000149
  
Ik ben Martie paragnost, trance medium en sjamaan heldervoelend en helderziend, maak ook contact met overledene lees foto's, kaartleggen en pendelen!

Valentino
000329
  
Heldervoelend, Pranic Healer, Crystal Healer, Psychotherapie, Coach, Spiritual Response Therapie (SRT), Pendelaar, Tarotist, Lenormand, Vedische Astrologie.

Medium Yvonne
000173
 
Helderziende wetend en voelend, contact met engelen, en ik geef je boodschappen die je in de toekomst verder helpen.

Paragnost en Healer Kim
000248
  
*Intuïtief Tarot Card Reader* (Solar Flash/Shift/Ascention/5D) *Tarot for Life & Love *Tarot for Dogs *Coffee & Cards (quick morning readings) *Foto Healing

Victoria
000361
 
Ik ben proffesioneel in het invoelen op het gebied van liefde, werk, toekomst en financieel. Wilt u weten als het goed komt tussen u en uw geliefde? Veranderingen, angst en dromen? Dan kan ik je helpen met jouw situatie.