Wees toch niet zo streng voor jezelf

Wees toch niet zo streng voor jezelfWees toch niet zo streng voor jezelf, het lijkt wel of we in alles tegenwoordig perfect moeten zijn. We leggen de latten heel hoog voor onszelf en als het dan een keer misgaat. Blijven we dagen lang onszelf verwijten, met een hoofd vol ellende rondlopen.

Dat ebt dan wel weer weg, maar man man, nooit meer wil je zo dom doen. Je wilt nooit meer jezelf zo voor gek zetten. Heb je dat dan gedaan? Vraag jezelf dat eens af, geeft een medium van Qmediums aan.

Allemaal lessen op ons pad

Waarschijnlijk niet. Je hebt het met de juiste en goedbedoelde intenties gedaan. Maar vooral, je hebt het met de kennis en de wijsheid die je op dat moment had, gedaan. En kreeg je hierdoor een hele mooie les op je pad.

Maar die zien we vaak niet, we gaan onszelf pijnigen en straffen. Want dat mag nooit meer gebeuren. Nou weet je, als je zo over jezelf denkt en dit van jezelf verwacht, gaat het je nog heel vaak overkomen.

Net zolang, totdat je er een keer om schaterlacht. Want daarmee laat je aan jezelf zien. Ik ben een mens die dingen verkeerd mag doen. Dat is tevens het moment dat je milder wordt en minde streng voor jezelf.

Waarom maken we ons zelf zo “gek”

En vraag je je al heel snel af, waarom heb ik mijzelf altijd zo gek lopen maken, zegt een paragnoste van Qmediums. Snap niet dat ik me altijd zo perfect heb willen gedragen. Inderdaad, maar waar is dit door ontstaan?

Omdat we als kind leren het allemaal goed te moeten doen. Fouten mogen we niet maken. Best gek eigenlijk. Je bent een kind, moet alles nog leren en omdat je schijnbaar nooit iets fout mocht doen, wilde je op een gegeven moment alles perfect willen doen.

Zo streng zijn voor jezelf gaat ten koste van heel veel. Een goed humeur, fijne relaties, openheid, spontaniteit, veel lachen en van je rug laten glijden. Je gaat je vaker dan nodig is, naar anderen verontschuldigen.

Zo ga jeĀ  je schuldig voelen als je iets verkeerd doet. Je gaat het je aantrekken als iemand ergens iets over zegt. Want in feite heb je iets heel moois van jezelf hebben moeten inleveren. Door nooit fouten als kind te mogen maken.

We leren niet lief te mogen zijn voor onszelf

Een stuk van jezelf, de liefde voor jezelf heb je hierdoor ingeleverd. Daarom ben je ook zo streng voor jezelf geworden. Je wist niet beter. Je omgeving was streng voor jou. Er was geen ruimte om als een leuk opgeruimd blij kind het leven te mogen aanschouwen.

Weet je, dat we bijna allemaal zo onze opvoeding meekrijgen. Ouders realiseren zich helemaal niet, dat een kind alles moet leren en dat je dat leert door te vallen en op te staan. Vaak zijn ze ook heel druk met zichzelf.

Kunnen ze dit er allemaal niet bij hebben en jij als kind denkt. Ik wil dat mijn ouders trots op mij zijn, dus als ik nu maar heel goed mijn best doe, zullen ze mij wel heel leuk en aardig vinden. Wees toch niet zo streng voor jezelf.

Durf gewoon dingen verkeerd te doen, lach er om, geef aan dat je bedoelingen de juiste waren. Niemand pijn wilde doen en als een ander daar moeite mee heeft. Waar worstelt die dan mee? Juist, met hetzelfde virus als jij. Wees toch niet zo streng voor jezelf.